8

Echt of nep? Zo kies je jouw perfecte pruik

Als je voor het eerst een haarwerk gaat passen, heb je nog geen idee wat er allemaal mogelijk is. De keuze is sowieso heel persoonlijk: wat vind je mooi, hoe handig ben je met stylen, hoeveel geld heb je ervoor over – die afwegingen zijn voor iedereen anders. Hier lees je waar je op moet letten als je een pruik gaat kopen. Een keuze die je in elk geval moet maken, is of je gaat voor synthetisch of echt haar. Dat maakt nogal een verschil! Lees hier alles over de voor- en nadelen.

In mijn carrière als baldie heb ik al heel wat haarwerken versleten. Echt en nephaar, superlang en wat korter, krullen, steil, met pony en zonder, licht, donker – I’ve had it all. Ik weet nu vrij goed hoe mijn perfecte pruik eruit ziet, maar daar heb jij dus helemaal niks aan! Want wat voor mij werkt, kan voor jou heel anders zijn. Het ideale haarwerk bestaat niet. Toch wil ik je wel graag vertellen over mijn ervaringen en afwegingen, zodat ik jou misschien kan helpen bij die eerste belangrijke keuze: neem je een synthetisch haarwerk of een pruik van echt haar? 

Synthetisch haar

Mijn eerste twee pruiken waren synthetisch. Dat was vooral een kostenkwestie – ik schrok me rot van de prijzen van echt haar. Veel mensen denken bij een haarwerk van synthetisch haar meteen aan de kwaliteit van een gemiddelde carnavalspruik. Maar dat is echt onterecht! Veel synthetische haarwerken zijn nauwelijks nog van echt te onderscheiden, al zijn er wel grote verschillen in kwaliteit.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een synthetisch haarwerk:

 • Het blijft gemakkelijk in model. Ideaal als je niet zo’n thuiskapper bent, maar jammer als je – net als ik – wél graag iets doet met je haar. Dit haar zit hoe het zit, daar moet je het mee doen.
 • Het meeste synthetische haar kan niet tegen hitte, dus krullen, föhnen of steilen is daarmee uitgesloten. Kijk ook goed uit onder terrasverwarming (weet ik uit ervaring) en als je de vaatwasser of oven open doet!
 • Het is vooral geschikt voor korte kapsels, want langer haar krijgt snel klitten door wrijving in de nek of door aanraking met kleding.
 • Je hoeft het niet zo vaak te wassen als een pruik van echt haar.
 • De binnenkant is vaak wat stugger, waardoor het kan gaan irriteren op je hoofd.
 • Vooral in de zomer en op feestjes is een synthetisch haarwerk al snel bloedheet. Als je net zo warmbloedig bent als ik, is dat dus echt een ramp.
 • Grootste voordeel: het is goedkoper dan een pruik van echt haar.

Nogmaals: het ene synthetische haarwerk is het andere niet! Dat zit hem vooral in de verschillende haarsoorten die worden gebruikt; de een is wat stugger, de ander blijft weer beter in model. Inmiddels bestaan er ook soorten die je wel kunt stylen: zo kun je betex vezel gewoon met een krultang behandelen en kan ook cyberhaar tegen hitte. Je snapt: daar hangt wel een prijskaartje aan. Toch raad ik je aan om niet alléén naar de prijs te kijken. In mijn geval bleek achteraf dat oude gezegde helemaal waar: goedkoop is duurkoop. Omdat ik niet 100% tevreden was, droeg ik mijn haarwerk veel minder vaak dan ik van plan was. 

Echt haar

Vanaf de derde pruik die ik kocht (inmiddels staat de teller op zeven, hier lees je meer over mijn collectie en alle namen die ik ze gaf), koos ik voor echt haar. Superduur, yep, maar het past beter bij mij. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

 • Het oogt het meest natuurlijk.
 • Je kunt het hetzelfde behandelen als je eigen haar: krullen, föhnen, steilen – alles kan!
 • Net als met je eigen haar moet je er dus wel wat aan doen om het een beetje leuk in model te brengen. Het zit niet vanzelf goed; tenzij je het goed in model laat knippen door jouw haarwerkspecialist.
 • Het is ook geschikt voor kapsels met lang haar, want echt haar klit niet door wrijving.
 • Het materiaal aan de binnenkant is zachter, waardoor het minder irriteert.
 • Het is minder warm dan een synthetisch haarwerk, ideaal voor zo’n otter als ik.
 • En dan de bummer: een haarwerk van echt haar kan zeker twee keer zo duur zijn als hetzelfde model van synthetisch haar.

Ook in echt haar heb je keuze uit verschillende soorten. Zelf houd ik het meest van onbehandeld Europees haar. Dit haar glanst heel natuurlijk en valt ook zo; door de fijne, zachte structuur danst het om je hoofd. Ook is het gemakkelijk te stylen: krullen, een knot, een staart – alles staat prachtig. Omdat het niet is bewerkt, blijft het langer mooi. Helaas is Europees haar ook meteen het allerduurste haar dat je kunt krijgen. Een alternatief is Aziatisch haar. Dit haar is stugger en dikker, waardoor het niet danst, maar vrij zwaar naar beneden hangt en moeilijker te stylen is. Door de chemische behandelingen slijt en breekt het bovendien sneller. Er zijn ook nog andere varianten verkrijgbaar, zoals Indian of Eurosian haar, maar daar heb ik geen ervaring mee.

De keuze is reuze

Genoeg over mij nu. Ik hoop dat jij verder komt in het maken van de keuze tussen echt of nep. Eigenlijk moet je drie knopen doorhakken:

1: Hoeveel wil je uitgeven?
2: Wat vind je mooi?
3: Hoeveel wil je met je haar kunnen doen?

Twijfel je nog? Vraag je haarwerkspecialist dan om advies en – héél belangrijk! – probeer beide soorten haar uit, zodat je het verschil kunt zien én voelen. Succes!