Lichen plano pilaris

Lichen plano pilaris is een vorm van permanent (of verlittekenend) haarverlies. Hieronder lees je meer over de symptomen, oorzaak en eventuele oplossingen.

Symptomen

Bij lichen plano pilaris heb je niet alleen last van kale plekken op je hoofdhuid, maar ook van roodheid, jeuk, huidschilferingen en (in 20% van de gevallen) pijn. Meestal begint de haaruitval op de kruin, waarna het uitbreidt naar de randen. Lichen plano pilaris komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar.

Oorzaak

De oorzaak van deze vorm van haarverlies is dat je immuunsysteem je haarzakjes aanvalt, ter hoogte van de stamcellen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie. De stamcellen zijn het ‘geheugen’ van je haar, normaal gesproken zorgen zij ervoor dat er een nieuwe haar wordt aangemaakt als de oude uitvalt. Maar bij lichen plano pilaris worden de stamcellen vernietigd. De haren die zijn uitgevallen, komen daarom niet meer terug.

Behandeling

Er zijn medicijnen die het proces van haaruitval kunnen stilleggen of vertragen, maar die slaan niet altijd (of maar tijdelijk) aan. Deze medicijnen onderdrukken bovendien je immuunsysteem, dus dat heeft ook gevolgen voor je gezondheid.