5

Zo draag je op de juiste manier een pruik

Als je haar maar goed zit, is een uitspraak die je vaak hoort. Met een pruik is dat net even wat meer gedoe. Bijna iedereen die een haarwerk draagt, is in het begin onzeker: valt het niet op, zit het wel recht, blijft het wel goed zitten? Natuurlijk legt je haarspecialist jou haarfijn uit hoe je je pruik moet dragen, maar ja: die staat niet elke ochtend naast je voor de spiegel. Daarom geef ik je mijn tips ook nog even, zodat het hopelijk wat makkelijker gaat:

1. Eerst borstelen en föhnen

Het borstelen van je haarwerk gaat het best als je hem in je handen hebt. Belangrijk: borstel voorzichtig, begin onderaan en werk zo naar de kruin toe; anders trek je er teveel haren uit. Föhnen, krullen of steilen (pas op: dit kan alléén bij echt haar, niet bij synthetische pruiken!) vind ik het makkelijkst als mijn haarwerk op een standaard voor me staat. Dan kan ik hem ronddraaien en goed zien wat ik aan het doen ben. Als je haarwerk geborsteld en/of gestyled is, kan je hem opzetten.

2. Pak hem van achteren vast

Houd je pruik ondersteboven en pak hem met twee handen vast bij de achterkant, in de nek dus. Zet hem dan op van voor naar achter; dus begin bij je voorhoofd en trek hem dan zachtjes naar achteren over je schedel heen.

3. Zet hem recht met de zijkantjes

Pak de zijkantjes bij je oren vast (vaak zitten hier clipjes of hardere stukjes stof in je haarwerk) om hem helemaal recht te zetten. Beide zijkanten moeten op dezelfde afstand van je oren zitten.

4. Vier vingers voor de juiste hoogte

Als je pruik recht staat, moet je nog bepalen hoe laag of hoog je hem moet zetten. Dit is de beste tip die ik ooit kreeg: er moeten vier vingers zitten tussen je haargrens en je wenkbrauwen. Deze regel klopt bij iedereen, behalve als je hele dikke vingers hebt… ?

5. Zet hem vast als je dat wilt

Omdat veel vrouwen (in het begin) bang zijn dat ze hun haarwerk verliezen, kun je ervoor kiezen om hem vast te zetten. Hiervoor is speciale pruikentape te koop, maar zelf gebruik ik die niet. Als je de tape er weer afhaalt, trek je namelijk altijd haren mee. Dat vind ik zonde.

Je hebt ook verschillende soorten lijm en haarlak waarmee je pruik blijft zitten dus daar zou je ook naar kunnen kijken. Vraag dit wel altijd na bij jouw eigen haarwerkspecialist.

6. The finishing touch

Als je pruik goed (vast) zit, kan je je look afmaken met een haarband, staart of knot. Deze dingen kun je beter pas doen als je je haarwerk op hebt, want dan zie meteen of het goed zit. Op een standaard kun je je daar enorm op verkijken.

7. Zet hem voorzichtig weer af

De voorkant van je pruik is extra kwetsbaar. Het dunne materiaal (lace) dat hiervoor wordt gebruikt, geeft je haarwerk een natuurlijke look omdat je je hoofdhuid er doorheen ziet. Dit wil je dus echt niet beschadigen! Zet je pruik daarom nooit af door hem aan de voorkant vast te pakken en naar achteren te trekken. Dat kan wel met een goedkope carnavalspruik, maar niet met jouw dure haarwerk. Pak je haarwerk aan de achterkant vast, daarna haal je het van achteren naar voren van je hoofd. Precies het tegenovergestelde van opzetten, dus.