7

Hier moet je op letten als je een pruik koopt

De eerste keer dat je een haarwerk gaat passen, is vaak spannend en onwennig. Waarschijnlijk was het al een gigantische stap om überhaupt een afspraak te maken, laat staan dat je weet wat er allemaal mogelijk is en waar je op moet letten. Deze tips helpen je om er een succes van te maken.

1. Wacht niet te lang!

Als je zeker weet dat je (over een tijdje) een haarwerk wilt gaan dragen, wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Een pruik op maat wordt speciaal voor jou gemaakt (duh) en daar gaan minstens een aantal weken of zelfs maanden overheen. Maar ook standaardpruiken kun je na het passen niet altijd meteen meenemen. Houd rekening met een levertijd van één tot enkele weken.

2. Zorg dat je zorgverzekering een deel vergoedt

Je kunt een deel van jouw pruik vergoed krijgen door je zorgverzekeraar (al zijn de vergoedingen in 2021 met bijna 50% gedaald). Om er zeker van te zijn dat je die vergoeding ook krijgt, moet je kiezen voor een haarwerkspecialist die is gecertificeerd door de ANKO of SEHM. Even opletten dus!

3. Bepaal vooraf wat je wilt uitgeven

Haarwerken kunnen redelijk betaalbaar zijn, maar helaas ook superduur – ze variëren grofweg van 500,- euro tot zelfs 7.000,- euro. Je helpt jezelf enorm door van tevoren te bepalen wat je budget is. Als je dit vooraf duidelijk maakt aan je haarwerkspecialist, weet je zeker dat je pruiken aangeboden krijgt die je kunt betalen. Als je namelijk helemaal verliefd wordt op een prachtig haarwerk, dat later 3.000,- euro te duur blijkt, lukt het je nooit meer om blij te worden met iets anders. 

4. Echt haar of synthetisch, wat past bij jou?

Of je kiest voor synthetisch haar of echt haar, hangt af van je budget én van wat je met je haar wilt doen. Een synthetische pruik is meestal goedkoper, maar je kunt hem niet krullen, föhnen of steilen. What you see is what you get. Dat is ideaal als je toch al nooit veel aan je haar deed, maar irritant als je daar wél van houdt. Een haarwerk van echt haar kun je hetzelfde behandelen en verzorgen als je eigen haar, maar het kan zeker twee keer zo duur zijn. Even afwegen wat het je waard is dus.

5. Geef van tevoren aan wat je zoekt

Als je bij het maken van de afspraak al aangeeft waar je ongeveer naar op zoek bent (denk aan kleur, lengte, soort haar en model), kan de haarwerkspecialist pruiken klaarleggen die bij jou passen. Het is fijn om tijdens je eerste afspraak meerdere goede opties te zien bij jezelf. Sterker nog: dat is hartstikke leuk!

6. Geen klik? Ga naar een ander!

Als je je niet 100% op je gemak voelt bij de haarwerkspecialist, ga dan op zoek naar een andere. Koop er geen pruik! Als er later namelijk iets niet goed is met je haarwerk, of je wilt hem toch nog laten aanpassen, dan wil je geen drempel voelen. Dat is superzonde van je haar. Een fijne klik is dus minstens zo belangrijk als de pruik zelf.

7. Een pruik kopen is niet hetzelfde als kleding shoppen

Als je iemand meeneemt naar de afspraak is dat natuurlijk helemaal goed en hartstikke gezellig, maaarrrr… deze date is echt wat anders dan een dagje shoppen in je favoriete stad. Je gaat iets uitkiezen waar je minstens een jaar lang de hele dag mee moet willen rondlopen. Alleen jíj weet hoe het voelt en waar je blij van wordt. Jíj moet er dus voor 100% achter staan; ook al vindt je moeder/zus/vriendin/nicht een andere pruik beter. Denk dus goed na over wie je meeneemt. Aan wie heb je echt wat?

8. Vraag om babyhaartjes

Als je van plan bent een staart of knot te gaan dragen, dan kan dat er aan de haargrens heel onnatuurlijk uitzien: #wiljeniet! Daarom raad ik je aan om babyhaartjes rondom de haarlijn van je pruik te laten knippen, dat ziet er een stuk natuurlijker uit als je het omhoog draagt. LET OP: laat dit wel doen door een haarwerkspecialist die ook kapper is en/of dit vaker doet, anders is je haarwerk meteen verpest. #wiljeookniet!

9. Kies niet te snel

Zorg dat je echt zeker bent van je aankoop, je wilt helemaal blij zijn met je pruik. Er zijn er genoeg, als het niet volledig goed voelt, is dit hem waarschijnlijk niet. Neem dus de tijd, ook al betekent het dat je nog een keertje moet terugkomen. Zelfs als je snel een haarwerk nodig hebt, is het zonde als je door te haasten blijft zitten met een pruik die je na een week al niet meer op wilt. Trust me, I know…

10. Behandel je haarwerk goed

Gemiddeld is de levensduur van een pruik een jaar, maar hoe beter je je haarwerk verzorgt, hoe langer je er plezier van hebt. Wat de beste behandeling is, hangt af van het soort haar (echt of synthetisch) en het materiaal van de binnenkant. Vraag dus altijd advies aan je haarwerkspecialist en volg dat braaf op.