4

Zo teken je de beste wenkbrauwen

Mijn wenkbrauwen hebben al wel 36 verschillende vormen, hoogtes, diktes en kleuren gehad. Inmiddels ben ik 3.600 producten en erg veel scheve gezichten verder, maar nu heb ik eindelijk de vorm gevonden die ik mooi vind. Ik sluit niet uit dat dit over een halfjaar weer anders is, maar dat is dan weer het voordeel van geen haar hebben – dan maak ik ze gewoon weer anders. Met deze tips teken jij ook (hopelijk sneller dan ik) jouw ideale wenkies.

1. Neem er een goede foto bij

Wenkbrauwen zijn er in allerlei soorten en maten. Als je op dit moment helemaal geen wenkbrauwhaar meer hebt, is dat eigenlijk dé kans om verschillende looks uit te proberen! Heb ik ook gedaan, met wisselend succes ? Maar als je liever zo dicht mogelijk bij het origineel blijft, ga dan op zoek naar een goede foto van jezelf met je vertrouwde wenkies. Mocht je nu al weten dat je kaal gaat worden (bijvoorbeeld door chemotherapie), maak dan van tevoren een goede close up van jezelf! Dat kan enorm helpen als je moet gaat tekenen.

2. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?

Als je net begint met tekenen, kan een wenkbrauwsjabloon heel fijn zijn. Ze zijn te koop in allerlei varianten, je hoeft ze alleen maar in te tekenen. Zo weet je in elk geval zeker dat je aan beide kanten dezelfde vorm en grootte krijgt. Er zijn ook handige tattoo plakkers te koop, die er best goed uitzien. Maar die werken alleen als je echt helemaal geen eigen haar meer hebt, anders plakt het niet lekker. Zelf heb ik ze ook regelmatig gebruikt. 

Als je zelf wilt gaan tekenen, dan moet je de hoogte, breedte en dikte van je wenkbrauwen bepalen. Voor die eerste twee gelden strenge schoonheidswetten, die laatste is een kwestie van smaak.

3. Zelf tekenen #1: bepaal de breedte

Waar begint je wenkbrauw en waar houdt hij op? Het antwoord hierop is gewoon een kwestie van meten. Pak een liniaal of potlood en leg hem van je neusvleugel via je ooghoek naar boven. Op deze lijn begint je wenkbrauw. Leg de liniaal nu vanaf je neusvleugel naar de buitenkant van je oog: aan de binnenkant van deze lijn eindigt je wenkbrauw – niet daarvoor en zéker niet daarna! Leg de liniaal als laatste van je neusvleugel langs de buitenkant van je pupil (terwijl je recht vooruit kijkt): dit is de lijn waarop je wenkbrauw het hoogste punt bereikt. Zet op deze drie plekken een klein puntje, dat helpt bij het tekenen. Je bepaalt zelf hoe rond of hoekig je je wenkbrauw maakt. Da’s een kwestie van smaak.

4. Zelf tekenen #2: bepaal de hoogte

Dit vond ik lang het lastigste gedeelte: het bepalen van de juiste hoogte. Als je helemaal geen haartjes meer hebt, heb je geen houvast, hoe weet je dan waar je moet zijn? Teken je je wenkbrauwen te hoog, dan lijkt het alsof je constant verbaasd of geschrokken bent – of nog erger: arrogant. Zo heb ik dus negen maanden lang rondgelopen. Teken je ze te laag, dan kom je vermoeid of depressief over. Wil je ook niet! Gelukkig kun je ook dit uitmeten: de ruimte tussen je oog en je wenkbrauw moet ongeveer even groot zijn als de hoogte van je oog.

5. Zelf tekenen #3: de dikte

Nu je de hoogte en breedte hebt vastgesteld, kun je weer creatief worden. Hoe dik je jouw wenkies tekent, is namelijk helemaal aan jou! Zelf heb ik een tijdje vrij dikke wenkbrauwen getekend, maar tegenwoordig maak ik ze weer wat dunner. Alles kan en mag, doe vooral wat jij mooi vindt!

6. Match de kleur met je haarwerk

Omdat de kleuren van haarwerken meestal wat koeler zijn dan de kleuren van levend haar, matchen de kleuren van de meeste wenkbrauwspullen er niet altijd helemaal lekker mee. Het kan daarom best lastig zijn om een kleur te vinden die perfect bij jouw haarwerk past. Zelf vind ik de meeste wenkbrauwcosmetica snel te mat, als ik een pruik draag. Dus als ik weer eens een nieuw product voorbij zie komen, dan móet ik het proberen. Duur geintje wel, maar zo kwam ik dus op het idee om eyeliner te gebruiken bij mijn donkere haarwerken; want die kleur komt net iets meer in de buurt. Bovendien kan ik er superstrakke streepjes mee zetten.

De producten die ik in bovenstaande video gebruik/die je hier goed voor kan gebruiken:

Brow pen van Anastasia
Brow definer van Anastasia
Matte signature van L’Oreal
Brow Microfilling Pen van Benefit
Goof Proof Brow Pen van Benefit
Shape & Shade van MAC
Fill & Fluff Eyebrow Pomade Pencil van NYX

Als je op de naam van het product klikt dan kom je meteen op de website waar je het kan kopen.

De producten die ik in bovenstaande video gebruik:

Pomade van Anastasia
Angled cut van Anastasia

Als je op de naam van het product klikt dan kom je meteen op de website waar je het kan kopen.

7. Blijf oefenen, oefenen, oefenen!

Het goed tekenen van wenkbrauwen is best een kunst. Verwacht dus niet dat dit in één keer lukt of dat je je wenkies er wel even snel opzet, vlak voordat je de deur uitgaat. Doe jezelf een plezier en ga er een middagje goed voor zitten. Gun jezelf de tijd om te oefenen en probeer van alles uit. Zo wordt het tekenen van je wenkbrauwen iets leuks en creatiefs, in plaats van een vaste frustratie in de ochtend. In mijn workshops komt dit onderwerp ook uitgebreid aan bod, dus mocht je extra inspiratie willen: meld je dan hier aan!

8. Denk goed na over (semi)permanente make-up

Het laten tatoeëren van je wenkbrauwen heeft als groot voordeel dat je altijd mooi getekend je bed uitstapt. Vind ik persoonlijk een enorme plus. Maar het is wel een beslissing waar je van tevoren goed over na moet denken; zelf heb ik dat de eerste keer helaas niet gedaan. Zo liet ik me ervan overtuigen dat wenkbrauwen ‘geen tweelingen zijn, maar zusjes’, zoals ze dat daar zeiden (braak) en dat je ze dus nooit exact hetzelfde moet maken. Het voelde toen al niet goed, maar ik dacht: zij zullen het wel weten. Met als gevolg dat ik nooit helemaal gelukkig was met het resultaat. Ik hou namelijk wél van symmetrie. Achteraf had ik op zijn minst moeten vragen of ze het eerst een keer wilden voortekenen, zodat ik het thuis op mijn gemak kon bekijken. Ook zou ik nu nooit meer voor hele dikke wenkies gaan, want bijtekenen is veel gemakkelijker dan wegplamuren (wat ik uiteindelijk bijna elke dag deed). Op het laatst had ik zoveel spijt van mijn tattoos, dat ik nu bijna alles weer laat weghalen met laserbehandelingen. Duur, knetterpijnlijk en hartstikke zonde. Moraal van dit verhaal: wees niet bang om te zeggen wat jij mooi vindt, kies voor een subtiele, tijdloze vorm en zoek een ervaren professional. En zelfs dan blijft tatoeëren of microblading (dit is een semipermanente oplossing) voor mensen met alopecia altijd een gok. Een alopeciahuid reageert namelijk anders op inkt dan een normale huid, daardoor kun je nooit helemaal voorspellen wat de kleur wordt. Maar als het goed slaagt, heb je absoluut één zorg minder.