Frontal fibrosing

Frontal fibrosing alopecia is een vorm van permanent (of verlittekenend) haarverlies. Hieronder lees je meer over de symptomen, oorzaak en eventuele oplossingen.

Symptomen

Bij frontal fibrosing alopecia valt je haar vooral uit aan de voorzijde en zijkanten van je hoofd. Ook je wenkbrauwen kunnen geheel of gedeeltelijk uitvallen. Je hebt geen last van roodheid, jeuk, schilfering of pijn. Het komt het meest voor bij vrouwen boven de 50.

Oorzaak

De oorzaak van deze vorm van haarverlies is dat je immuunsysteem je haarzakjes aanvalt, ter hoogte van de stamcellen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie. De stamcellen zijn het ‘geheugen’ van je haar, normaal gesproken zorgen zij ervoor dat er een nieuwe haar wordt aangemaakt als de oude uitvalt. Maar bij frontal fibrosing alopecia worden de stamcellen vernietigd. De haren die zijn uitgevallen, komen daarom niet meer terug. Er zijn vermoedens dat de ontstekingsreactie iets te maken heeft met de veranderende hormoonhuishouding van vrouwen rond de menopauze, maar dit is nog niet wetenschappelijk bevestigd.

Behandeling

Omdat de oorzaak van de ontsteking nog niet bekend is, is er nog geen behandeling voor deze vorm van haarverlies.