6

Zo knoop je stylish een sjaal om je hoofd

Omdat ik niet altijd zin heb in een pruik en de meeste standaard hoofddoekjes totáál niet mijn ding zijn, ging ik op zoek naar andere manieren om er zonder haarwerk goed uit te zien. Dé oplossing: sjaals in allerlei mooie kleuren en stoffen. Supercomfortabel én stylish! Zo knoop je hem. Wie mij een beetje kent, weet dat ik nogal precies weet wat ik wel en vooral níet mooi vind. Toen ik kaal werd, heb ik uitgebreid gezocht naar een nieuwe look die echt bij mij past. En daar hoorden ook gave oplossingen zónder pruik bij. Waar ik in het begin behoorlijk van baalde, was dat ik niet één hoofddoek vond in mijn smaak. Ik wist al snel dat ik het in de gespecialiseerde winkels voor vrouwen met kanker niet ging vinden, ik kreeg er zo’n ziek gevoel bij. Ik vond de prints niet mooi, en de stof en vorm evenmin. Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam vond ik wél wat ik zocht: een sjaal van precies de juiste afmetingen, die ik zelf om mijn hoofd kon knopen. Ik heb ze tegenwoordig in allerlei stoffen en kleuren, en het mooiste is: deze oplossing is helemaal niet duur! Zelfs een mooie lap stof will do the trick. Wil jij ook zo’n classy koppie? Zorg dan voor een sjaal die niet te dik is en minimaal 2 meter lang en 80 cm breed is. Zo knoop je hem:

1. Vouwen

Vouw je sjaal dubbel in de breedte, zodat hij smaller wordt.

2. Vooraan beginnen

Ga een beetje achterover hangen en leg de dubbelgevouwen sjaal plat op je voorhoofd, met de stofopening naar boven/achter. Trek hem dan naar achteren. Bedek ook je oren met de stof, anders piepen er straks flaporen onder je hoofddoek uit. Zorg ervoor dat de stof bij de oren goed strak zit en dat de sjaal aan beide kanten even lang is.

3. Draaien

Haal vervolgens kruislings de linkse kant van je sjaal naar je rechterhand, en rechts naar links. Nu houd je de stof helemaal bij elkaar in je hand, dus niet meer uitgevouwen.

4. Terug naar voren

Haal de sjaal nu terug naar voren, houd de stof goed strak.

5. Herhalen

Wissel vervolgens weer van hand en haal de stof opnieuw rond je hoofd naar achteren.

6. Knopen

Pak de sjaal achter vast en maak een stevige knoop.

7. Frummelen

De losse eindjes die nu in je nek hangen, kan je aan de achterkant onder de stof duwen. 

8. Fatsoeneren

Bekijk het resultaat en pas de sjaal nog wat aan op plekken waar je nog niet blij mee bent. Omdat de stof is dubbelgevouwen, heb je ruimte genoeg om hier en daar wat te plukken en trekken. 

9. Go out!

Tadaa, klaar! You’r ready to go!