Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica is een vorm van reversibel (of niet-verlittekenend) haarverlies. Hieronder lees je meer over de symptomen, oorzaak en eventuele oplossingen.

Symptomen

Alopecia androgenetica of female pattern hairloss begint bij vrouwen meestal in de puberteit. Je krijgt geen kale plekken zoals bij alopecia areata, maar je haardos wordt duidelijk dunner bovenop je hoofd. Vrouwen worden meestal niet helemaal kaal, maar de haren die overblijven, hebben wel een dunnere structuur, zijn minder stevig en breken eerder af.

 

Oorzaak

De oorzaak is een verminderde doorbloeding van de hoofdhuid, door een teveel aan het mannelijke hormoon testosteron. Je kunt deze hoofdhuid vergelijken met slechte tuingrond: het is moeilijk voor haren om onder deze omstandigheden lekker te groeien.

Behandeling

Als je er op tijd bij bent, is het mogelijk om dit proces te stoppen. Door snel in actie te komen, kun je voorkomen dat je haarzakjes afsterven. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van mannelijke hormoonremmers en een middel dat de doorbloeding van je hoofdhuid verbetert. Spiermassage lijkt vooralsnog weinig effect te hebben en botox-injecties (die de huid ontspannen) een beetje. Maar de heilige graal is nog niet gevonden.

Haarimplantaten kunnen ook een oplossing zijn: ze transplanteren dan haren van je achterhoofd naar je kruin. Dat is geen makkelijke klus, het lukt dus ook niet altijd. Hoewel haarklinieken vaak levenslange garantie geven, is niet bewezen dat een transplantatie ook werkelijk een permanente oplossing is. Meestal verlies je uiteindelijk geleidelijk aan toch je haren weer. Maar goed: zelfs als het 10-15 jaar goed gaat, is dat al ontzettend fijn.

In dit interview vertelt Beaudine hoe zij omgaat met haar alopecia androgenetica.