Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een vorm van reversibel (of niet-verlittekenend) haarverlies. Hieronder lees je meer over de symptomen, oorzaak en oplossingen.

Symptomen

Als je last hebt van telogeen effluvium (ofwel diffuse haaruitval), verlies je je haren verspreid over je hele hoofd, zonder dat je echt helemaal kaal wordt. Vaak verlies je niet meer dan 50% van je haar, al voelt het vaak wel als veel meer.

Oorzaak

De oorzaak van acute telogeen effluvium is vaak een heftige gebeurtenis die veel energie van je lichaam vraagt, bijvoorbeeld een ziekte, operatie, chemotherapie, ondervoeding, extreem sporten of ernstige stress. Je lichaam gaat dan energie besparen op niet-vitale processen zoals haargroei.

Ook als je te weinig ijzer in je lichaam hebt (bijvoorbeeld door hevige menstruatie, een bevalling of de overgang op een veganistisch dieet) valt de haargroei stil: er is dan meer ijzer nodig in je bloedcellen. Je haren gaan dan massaal in de rustfase, om een paar maanden later ineens uit te vallen.

Behandeling

Het goede nieuws: je haarzakjes raken bij telogeen effluvium niet beschadigd. Als de oorzaak van je haaruitval wordt aangepakt, dan herstelt je haargroei zich dus vanzelf. Al kan het wel 1,5 jaar duren voordat je haarbos weer op volle sterkte is.