Folliculitis decalvans

Folliculitis decalvans is een vorm van permanent (of verlittekenend) haarverlies. Hieronder lees je meer over de symptomen, oorzaak en eventuele oplossingen.

Symptomen

Bij folliculitis decalvans ontstaan er puskopjes op de hoofdhuid, waarna de haren uitvallen. Het lijkt op acne en kan behoorlijk pijnlijk zijn en jeuken. De diagnose is redelijk gemakkelijk te stellen.

Oorzaak

De oorzaak van deze vorm van haarverlies is dat je immuunsysteem je haarzakjes aanvalt, ter hoogte van de stamcellen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie die gepaard gaat met pusvorming. De stamcellen zijn het ‘geheugen’ van je haar, normaal gesproken zorgen zij ervoor dat er een nieuwe haar wordt aangemaakt als de oude uitvalt. Maar bij folliculitis decalvans worden de stamcellen vernietigd. De haren die zijn uitgevallen, komen dus niet meer terug.

Behandeling

Er zijn goed werkende, ontstekingsremmende medicijnen beschikbaar, die niet per se immuun-onderdrukkend zijn. Denk aan bepaalde soorten antibiotica, of een reguliere behandeling tegen acne met een hoge dosering vitamine A. Het is belangrijk om hier snel mee te starten, zodat er zoveel mogelijk haarzakjes intact blijven. Want alleen als de stamcellen behouden blijven, kunnen er nog nieuwe haren terug groeien. Je kunt deze medicijnen niet levenslang blijven slikken, omdat ze dan schade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld aan je nieren. Maar als de ontstekingen eenmaal helemaal zijn verdwenen, is er een goede kans dat ze ook weg blijven.